Bartenderskolen

Det er ikke vanskelig å lage gode drinker hjemme. Her finner du både oppskrifter og noen enkle tips...

Cosmo

Cosmopolitan

  • Fremgangsmåte : Shake med isbiter, deretter sil over i et cocktailglass uten is.
  • Glasstype : Cocktailglass
  • Garnityr : Appelsinskall
  • Barutstyr : Shaker, Målebeger
  • Ingredienser :
    • 4 cl – Vodka
    • 1,5 cl – Appelsinlikør
    • 1,5 cl – Ferskpresset limejuice
    • 3 cl – Tranebærjuice

Historie : Det finnes flere påstander om hvor denne klassiske drinken har sitt opphav. Det vi kan si med sikkerhet er at den har sitt opphav i USA i tiden 1970 – 1985. De mest kjente utgavene av drinken kommer fra San Fransisco, Miami og New York. Hvor bartendere har lagd sine variasjoner som alle har blitt anerkjent som en Cosmopolitan, og derfor har vært viktige for drinkens nåværende popularitet.


Tom collins

Tom Collins

  • Fremgangsmåte : Bygg alle ingredienser i et glass med is. Deretter top med sodavann.
  • Glasstype : Highball glass
  • Garnityr : Sitronskive
  • Barutstyr : Målebeger
  • Ingredienser :
    • 4cl Gin
    • 3cl Ferskpresset sitronjuice
    • 1,5 cl Sukkerlake
    • 6 cl Sodavann
  • Historie : Den første oppskriften av drinken blir først omtalt i Jerry Thomas sin Bar – Tenders Guide i 1876. Men den mest anerkjente historien om drinkens opphav stammer fra drinken John Collins. Denne drinken fikk sitt navn på grunn av en servitør med samme navn som jobbet på et populært hotel ved navn Limmers Old House. Hotellet lå i Mayfair i London. Det sies at drinken minst er fra 1860 om ikke tidligere. John Collins har de samme ingrediensene men ble servert med London Dry Gin. Dersom man bestilte en Tom Collins var det et krav å benytte seg av Old Tom Gin

Mojito

Mojito

  • Fremgangsmåte : Muddle alle ingredienser bortsett fra mynteblader. Deretter ha i mynteblader, så fyll med knust is og rør rundt for å blande alle ingrediensene i glasset. Så top med sodavann.
  • Glasstype : Highball glass
  • Garnityr : Myntekvist
  • Barutstyr : Muddler, Bar skje, Målebeger
  • Ingredienser :
    •  5 cl Hvit rom
    • 1/2 lime i båter
    • 3 ts sukker
    • 10 – 12 mynteblader (uten stilk)
    • 1 «dash» med sodavann
  • Historie : Som mange vet så har denne drinken sitt opphav på Cuba. Men første gang disse ingrediensene ble samlet for konsumpsjon var det av en helt annen bakgrunn. Sjømenn som handlet og plyndret i farvann omkring Cuba hadde hørt historier om cubanerne sine botemiddel for tropiske sykdommer. Så en gang sent på 1500 tallet gikk noen sjømenn i land for å lete akkurat dette. De kom tilbake med aguardiente (en tidlig, svært illesmakende forgjenger til dagens rom), lime som inneholdt mye vitaminer, sukkerørsjuice som brukes i romproduksjon samt mynte som er godt for magen og fordøyelse.

Disse ingrediensene hjalp også med å skjule den forferdelige smaken til aguardienten. Samtidig som verden ble en drinktradisjon rikere.